Thursday, December 6, 2012

 
 
DURIAN CREPE TERHANGAT DI PASARAN
 
 
 
 
 
Sekarang hangat diperkatakan...ada yang sanggup menjelajah untuk mencari Durian Crepe..tak yah susah2..perlukan berbekal kan kerajinan ..dah boleh terhasil sendiri..bahan2 nya pun simple

  BAHAN-BAHANNYA :- (resipi from goggle)

250gm tepung gandum
...
3 biji telur
400ml santan
100ml air
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil pewarna kuning telur
Isi durian

UNTUK FILLING:

1 cawan whipping cream...letak gula sikit ...kalu nak guna tak yah letak gula ..orang kata guna brand value pride (ce ce cuba google brand tu )

 CARA-CARANYA 

 1 : Ambil isi durian dan lenyekkan

2 : Guna stand mixer. Masuk tepung, tuang santan dan air. Gaul-gaul-gaul je. Pastu masuk telur, garam, esen vanilla dan pewarna kuning. Pastu kacau je bagi sebati. Ok dah siap.

(Yang whipping cream tu pon jangan lupa pukul kasi kental dan gebu)

3 : Tapis benda-benda tadi tu untuk mendapatkan kulit crepe yang halus mulus. Sebab takut kulit crepe tu menggerutu nanti kalau tak tapis.

4 : Panaskan non-stick pan dengan api yang sangat-sangat kecik. Oleskan butter sikit dekat pan tu,pastu boleh letak adunan tadi. Pastu goyang gerudi kan pan tu kasi merebak-rebak dan nipis crepe itu. Alahh masak ni macam masak lempeng je. Tapi kalau boleh, buat ah crepe tu senipis yang boleh.

(Masak crepe ni yang belah bawah je tau. Yang belah atas tu kalau dah kering, boleh angkat. Sebab yang part licin atas ni nak buat belah luar).

5 : Lepas masak sekeping crepe ni, alas dengan plastik supaya tak melekat. Tapi nak asing-asing dekat pinggan lain pon boleh. Ikut kreativiti masing-masing.

6 : Letak whipping cream dengan isi durian dekat tengah-tengah. Pastu lipat macam bentuk bantal. Letak isi ni dekat permukaan yang masak (belah bawah) ni. Sebab bila lipat, nampak cantik, sebab yang part licin tu dekat atas.
 
nie first time buat jadi balutan tak cantik sgt...nanti nk try buat lagi....en.hubby kata sodap..bagi jiran2 sikit pun diaorang sodap....kembang sekejap..kekekekeke
 

No comments:

Post a Comment